Ocena szkód w magazynie

W magazynie, w którym znajduje się ziarno zebrane z kłosów porażonych fuzariozami może być wyczuwalny charakterystyczny zapach fermentacyjny mikotoksyny-deoksyniwalenolu (DON).

Pośród ziarniaków można zauważyć zbutwiałe ziarna. Intensywność wymienionych powyżej oznak zależy od nasilenia choroby na polu. W celu identyfikacji wystąpienia fuzarioz należy pobrać próbę zgodnie z metodyką dotyczącą badań porażenia przez patogeny (metodyka PIORiN) Jednakże właściwości organoleptyczne takie jak wygląd i zapach ziarniaków są wystarczającą wskazówką do przeprowadzenia kontroli.

Ziarno magazynowane w silosach powinno być koniecznie kontrolowane we własnym zakresie przez producentów lub odbiorców przed umieszczeniem w silosie. W czasie magazynowania w silosach można również dokonać jednorazowej kontroli, pobierając próby ziarna z otworów rewizyjnych w ilości 5 prób, minimum po 0,5 kg każda.