Opis i biologia gatunku
Słodyszka rzepakowego jest owadem koloru czarnego z metalicznym, granatowym lub ciemnozielonym połyskiem. Przeloty chrząszczy na pola rzepaku rozpoczynają się przed kwitnieniem roślin, gdy temperatura powietrza osiągnie powyżej 10°C, przy 13°C loty nasilają się, a powyżej 15°C następują masowe loty tego agrofaga. Chrząszcze przegryzają pąki kwiatowe by dostać się do pyłku kwiatowego. Samice składają jaja (białe, wydłużone) do pąków kwiatowych, tym samym uszkadzają je. Larwy (białe, żółtobiałe, szarobiałe z 2-3 plamkami na grzbiecie) żywią się pyłkiem kwiatowym, po około 4-6 tygodni opuszczają kwiaty i zagrzebują się w ziemi gdzie ulegają przepoczwarczeniu. Owady dorosłe pojawiają się w czerwcu, żerują do końca sierpnia, po czym udają się na miejsca zimowania (ściółka, miedze, skraje lasów). Zimują pod pokrywą liści, w wierzchniej warstwie gleby. Słodyszek rzepakowy rozwija jedno pokolenie w ciągu roku.