Ocena szkód w polu
Obserwacje należy przeprowadzić w okresie pełnej dojrzałości ziarniaków, bezpośrednio przed zbiorem (BBCH 89). Na plantacji o powierzchni do 1 ha, ocenia się kolby w czterech losowo wybranych miejscach pola, po 50 kolejnych roślin w rzędzie, lub po 25 roślin w dwóch rzędach, ogółem z 200 roślin. Na większych plantacjach należy zwiększyć proporcjonalnie liczbę analizowanych kolb. Na podstawie czego określa się liczbę oraz procent porażonych kolb.
Ponadto za pomocą pięciostopniowej skali można ocenić stopień porażenia ziarniaków na kolbach (Chełkowski, 1989). W skali tej poszczególne stopnie oznaczają:
- Porażenie bardzo słabe (1-6 ziarniaków, 2%),
- Porażenie słabe (7–30 ziarniaków, 3-10%),
- Porażenie średnie (1/3 kolby, 11-30 ziarniaków),
- Porażenie silne (1/2 kolby, 31-50%),
- Porażenie bardzo silne (ponad 1⁄2 kolby, 51-100%).