Sygnalizacja

Sposoby ustalania terminów zabiegów chemicznych

Monitoring chrząszczy chowacza podobnika należy rozpocząć przed początkiem kwitnienia roślin rzepaku (BBCH 59), 2-3 razy w tygodniu. Z uwagi na to, że szkodnik ten nalatuje od strony lasów, szczególną uwagę należy zwrócić na tą część plantacji, która przylega do zadrzewień.

Liczebność chrząszczy chowacza podobnika można określić metodą czerpakowania (strząsania) lub ,,żółtych naczyń”.

Metoda strząsania

W zależności od wielkości pola należy sprawdzić 100 – 150 roślin w różnych jego punktach (10 roślin na jeden punkt), oddalonych od siebie o około 20 metrów. Owady wytrząsa się z pąków kwiatowych i kwiatów rzepaku na dużą, białą kartkę papieru. Należy obliczyć średnią liczbę chrząszczy przypadających na jedną roślinę.

Metoda ,,żółtych naczyń”

Należy stosować pojemniki barwy żółtej z wywierconymi otworami, zapobiegającym przelewaniu się wody (woda z dodatkiem detergentu zmniejszającego napięcie powierzchniowe cieczy, w okresie przymrozków można użyć płynów zimowych do spryskiwaczy szyb samochodowych) z naczynia a tym samym utraty odłowionych owadów. Naczynia należy ustawić około 20 m (licząc od brzegu pola) w głąb plantacji, przy dużej powierzchni, należy je ustawić na każdym brzegu pola, na wysokości wierzchołków roślin (wysokość umiejscowienia naczyń należy regulować wraz ze wzrostem roślin).

 

Termin zwalczania i progi ekonomicznej szkodliwości

Zabieg należy wykonać, gdy na 25 roślinach znajduje się średnio 4 chrząszcze lub w ciągu kolejnych 6 dni w ,,żółtym naczyniu” odłowi się 100 osobników.

Próg ekonomicznej szkodliwości:

  • przed kwitnieniem rzepaku (do BBCH 60) średnio 1 chrząszcz na 1 roślinie,
  • podczas kwitnienia (od BBCH 60) w rejonie słabego występowania pryszczarka kapustnika: 1 chrząszcz na 1 roślinie, a w rejonie licznego występowania pryszczarka kapustnika: 1 chrząszcz na 2 rośliny